Friday, 8 January 2016

OPERASI BELACAN BINTULU

OPERASI BELACAN BINTULU


Belacan Sarawak adalah sejenis makanan yang mesti dibeli oleh setiap pengunjung yang mengunjungi Sarawak. Rasanya yang enak telah menjadi satu kemestian bagi pelancong untuk merasa keunikan belacan tersebut,

Belacan Sarawak boleh di dapati di kebanyakan bahagian-bahagian di Sarawak. Bahagian yang ada membuat belacan sarawak adalah Miri, Bintulu dan Kuching. Belacan Sarawak boleh di peroleh di kedai-kedai runcit atau di pasar tamu.


Cara - cara membuat belacan bintulu

1. Mengambil udang geragau daripada para nelayan dan dibiarkan kering. Jangan cuci dengan air           paip.
2. Campurkan garam kasar dan jangan terlalu masin.
3. Dijemur di bawah panas. Sesudah jemur, tumbuk dengan lesong ataupun kisar udang tersebut             menggunakan mesin pengisar.
4. Jemur sekali lagi dan ditumbuk gunakan lesong.
5. Jemur lagi sampai ia kering. Kemudian belacan itu dibentuk menjadi segi empat.
6. Proses pembungkusan dilakukan untuk saiz yang kecil dan besar.
7. Belacan dihantar ke kedai-kedai yang mengambil tempahan untuk dijual

KOS OPERASI YANG TERLIBAT
1. Kos utiliti
2. Kos bahan mentah
3. Kos peralatan 
4. Kos penghantaran



syamsul azwan S20665

No comments:

Post a Comment