OPERASI BELACAN BINTULU
Belacan Sarawak boleh di dapati di kebanyakan bahagian-bahagian di Sarawak. Bahagian yang ada membuat belacan sarawak adalah Miri, Bintulu dan Kuching. Belacan Sarawak boleh di peroleh di kedai-kedai runcit atau di pasar tamu.
Cara - cara membuat belacan bintulu
1. Mengambil udang geragau daripada para nelayan dan dibiarkan kering. Jangan cuci dengan air paip.
2. Campurkan garam kasar dan jangan terlalu masin.
3. Dijemur di bawah panas. Sesudah jemur, tumbuk dengan lesong ataupun kisar udang tersebut menggunakan mesin pengisar.
4. Jemur sekali lagi dan ditumbuk gunakan lesong.
5. Jemur lagi sampai ia kering. Kemudian belacan itu dibentuk menjadi segi empat.
6. Proses pembungkusan dilakukan untuk saiz yang kecil dan besar.
7. Belacan dihantar ke kedai-kedai yang mengambil tempahan untuk dijual
KOS OPERASI YANG TERLIBAT
1. Kos utiliti
2. Kos bahan mentah
3. Kos peralatan
4. Kos penghantaran
syamsul azwan S20665
No comments:
Post a Comment